Pikkuponin AASItallin marras- ja joulukuu

Marraskuussa jo talvi tuntui tulevan, välillä miinusta 15 ja taas 0-keliä. Tuollainen ilmanlaatu on tosi epämiellyttävää ja ankaraa eläimille, niin omillekin kuin luonnossakin eläjille. Ja ei se syksyn kiire mihinkään kadonnut, sai mennä talli- ja kennelin töissä pää kolmantena jalkana vai kuinka se sanonta menee…? Joo, itsehän olen elämäni tälläiseksi tehnyt!

Joulukuussa jouluviikolla lähti iki-ihanat aasivarsat, velipuolet Kuukivi ja Ukkonen pohjoseen Tuulin omistukseen.

Nämä aasivarsat veivät palan sydämestäni mukaansa, en unohda heitä ikinä! Onneksi pääsivät yhdessä jatkamaan aasinelämää parhainpaan kotiin mitä toivoa voi!

Moni kyselee että kuinka voin luopua susikoiran pennuista, joita meillä on 2-3 pentuetta vuodessa, niillehän on valittu myös hyvät kodit, eli silloinhan luopuminen ei ole vaikeaa. Mutta kyllä aasivarsasta luopuminen ottaa koville, se on pakko myöntää!

Usein Pitkäkorvat lehdessä on laumakäyttäytymisestä juttua, miten se eroaa kun yhdessä pidetään heppoja/poneja aasien kanssa. Meillä on 10 kavioeläintä yhdessä aitauksessa päiväaikaan eli 4 miniponia/miniheppaa ja 6 pitkäkorvaa, jossa mukana isokin aasi. Niin kyllä pikkuiset karvapallot määräävät mistä kasasta heinää syövät ja milloin aasien on väistettävä ja koska aasit saavat hörppiä lämmintä vettä. Laumassa on kaikki tammoja paitsi poniori ja poniorivarsa. Yllätys tuleekin tässä: eräs aasitamma ikää vasta 2 vuotta (2016)on alkanut ”imettämään” samanikäistä ponikaveria. Tällä aasitammalla on oikeus olla minien kaverina, sitä ei ajeta ikinä pois mistään!

Tässä tulee uudelle vuodelle HYVÄ neuvo niille, jotka saavat elää aasien lähellä: puhu hiljaa aasille, puhu huomena vielä hiljenpaa, kuiskaten ihan, jne… näin saat ihan lähellesi sen rakkaipasi: AASIN!

Ps.Tämä sääntö toimii kaikkien eläinten kanssa! KAIKILLE AASIN TUOKSUISTA UUTTA VUOTTA 2017!

nett-kuva

img_6212

 

Pikkuponin AASItallin syys- ja lokakuu

Nämä Suomen viimeiset kuukauden pimeänä ajanjaksona ei kyllä mitenkään sovi tälläiselle tallinpitäjälle, joka joutuu kokoajan vetämään niitä tallisaappaita jalkaan, että ehtii edes ne kaikki pakolliset työt jollakin tavalla tekemään valosaan aikaan niin, että itselle jää hyvä mieli ja AASEILLE ainakin siitä päivästä.

Kesäkuun ekasta viikosta, kun syntyi eka aasivarsa meille ja viimeinen elokuun puolessa välissä, on ollut ihanaa seurata niiden kasvua, luonteenpiirteistä puhumattakaan ja tuli meille Hollannista syyskuussa vielä uusi appaloosaorivarsa, joka tuli pilkullisia tammoja ajatellen, mutta myös meidän omille aaseille ja myös vieraille tammoille. Eli kun tuntuu nuo muulit nyt olevan aika HOT niin laitetaan niitä tulemaan myös omasta takaa kesästä 2018 alkaen kun Intiaani ori ymmärtää aasitammojen päälle…..

Meillä kävi Hippoksen tunnistaja ja varsat sai sirut ja tunnistettuina valmiina lähtemään uusiin koteihin, falabellan varsa Mud lähtee viikonloppuna omaan uuteen talliin ja muut varsat vasta joulukuussa. Kaikki kesän myytävät varsat oli varattuna ilman mitään myynti-ilmoituksia. Onneksi meille jää yksi oma varsa kotiin, kirjava Mocha. Mocha on tosi iso, pitkäkarvainen ja luonteeltaan symppis, suukko suu, pisamia turpa täynnä.

Aika usein saa kuulla että saan elää jonkun unelmaa, mutta aikamoista rämpimistä tähän aikaan vuodesta elämä on, kelloa vastaan saa taistella oikein kunnolla. Mutta itse olen elämän maalla valinnut ja oman eläintarhan siihen kaupanpäälle! Ei kun tallisaappaat jalkaan ja tallille!!

img_5898

pisamat

Pikkuponin AASItallin elokuu

Ihan PAKKO aasien puolesta ottaa kantaa kengitysseppien ja eläinlääkäreiden asenteisiin silloin kun ne ei ole myönteisiä just aasien näkökannalta ajatellen. Pariin tapaukseen, josta olen kuullut ja yhdessä mukana olleena kesän aikana. Eli jos aasejanne joudutaan vuolemaan kavioista ja sillä on jo ennen tätä huonoja kokemuksia, tai kun tiedätte ettei siitä tule mitään ja kengittäjälläkin alkaa otsa kastumaan, niin käyttäkää rauhoittavaa geeliä Domosedania, jota laitetaan kielen alle, sitä saa eläinlääkäreiltä. Se on näissä tapauksissa jossa jalkojen hoidosta ei ilman pakkokeinoa tule mitään, paras vaihtoehto! Varsinkin aasia ajatellen. Ja samoin eläinlääkäreiden toimenpiteen, josta se aasi ei tykkään niin VAATIKAA rauhottamista eli EI väännetä korvista eikä käytetä turpapuristimia tai vastaavia erittäin ikäviä vanhanaikaisia pakkokeinoja. Elämä aasien kanssa on helppoa kun tekee myös elämän heille miellyttäväksi, aasin näköiseksi. Pitkäjänteistä ja positiivisiä kokemuksia.

Ettehän te väännä lapsiannekaan korvista tai nenästä kun viette hammaslääkäriin tai rokotuksiin. Kengittäjät ja eläinlääkärit useinkaan ymmärrä aaseja, eli tehkää se heidän puolesta ja neuvokaa ja vaatikaa – he ovat asiakaspalvelu työssä, teillä on siihen oikeus.

Ja sen aasin kanssa on mukavampi olla 10:niä vuosia eteenpäin kun olette sille mukava, pidätte kukkaa kämmenellä! Se siitä…..

img_5724

Meillä on ollut paras kesä! Neljä upeaa varsaa syntynyt ja kaikkien kanssa on mennyt hyvin!

Kolme aasivarsaa ja sokerina pohjalla pikkuruinen Falabellan varsa Mud, joka näyttää meille huikeita juoksu- ja hyppyesityksiä päivittäin. En ihmettele että näitä pidetään sirkuksissa niin usein, nehän ovat jo valmiita temppujen tekijöitä syntyessään.

Avointen ovien päivänä meillä kävi noin 100 henkilöä aaseja ihastelemassa. Ja päivä poiki aaseille, susikoirille, mulle ja Sebastian pojalle huikean päivän olla malleina tulevaan valokuvanäyttelyyn.

Kiitos kaikesta tästä etenkin OMAT AASIT!

img_5375

aasi1

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

Pikkuponin AASItallin kesä- ja heinäkuu

Meidän tallilla on aurinko paistanut koko kesän, välillä pilvenkin takaa.. Vettäkin ollaan saatu välillä saavista kaataen ja välillä taas ihanaa hentoa kesäsadetta. Joka tapauksessa kesä on ollut huikean hyvä ja kiirettäkin kiireempi….

Suloisia varsoja on syntynyt kolme ja kaikkien kanssa on mennyt hyvin, oikeastaan täydellisesti. Yksi aasin varsa vielä tulossa parin viikon sisällä. Sille varsalle mulla on omat odotukset, toivon  että sopisi meidän tallin aasien jalostukseen. Sen emä on valkoinen lempeä jätti Flow, jolla on takana Poitounaasia. Ja isä oma D.B ori vailla vertaa! Mutta odotetaan ja jännitetään mitä sieltä tulee, ainakin suloinen aasin varsa!!!

Meillä on käynyt vieraita tasaiseen tahtiin katsomassa tallin eläimiä mutta siinä sivussa ollaan maalattu alpakoiden talli ja omakin talo Villa Vattu. Alpakoilla oli orhi seuraa myös kesällä, varsinainen pelimies Metsäkylän Claudio Suvitien kotieläinpihalta. Vasojen puolesta peukut pystyyn ensikesää ajatellen. Mikä olisi mukavampaa kuin pari pikkuista alpakkavasaa ensikesän kunniaksi meitä ja muitakin ilostuttamaan.

IMG_5323IMG_5429IMG_5438

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

Pikkuponin AASItallin toukokuu

Kuukausi alkoi mukavasti kun saatiin taas uusi eläintenhoitaja opiskelija tallille avuksi hoidoissa ja tietenkin siivouksessa, sitähän riittää tallilla aina. Ja harjausapu on korvaamaton, meillä eläimet nauttivat talvella myös pitkästä päiväulkoiluista niin että niiltä lähtee pohjavillaa valtavasta varsinkin pieniltä poneilta.

Alpakat sai myös parturin luokseen ja ne pienenivät silmissä. JOO ja saivat alpakkatytöt myös orhi Claudion kesäseuralaisekseen, jos vaikka niitä vasoja ensi kesänä tulisi….

Loppukuusta jo alettiin odottamaan varsojen syntymää ja sitä syntyykö ekana aasinvarsa vai falabellan pikkuinen varsa. Niitä sitten saatiin odottaa kesäkuun ekoille päiville saakka ja siitä myöhemmin lisää. Aina kaikkea hyvää saa odottaa pitkään ja hartaasti, oikeastaan niin kauan ettei enää jaksa, sitten onkin se hetki että alkaa tapahtua!

Chinchillan poikasia meille syntyi pari kappaletta. Ne ovat pikkuruisia, vikkeliä ja muutenkin pehmeitäja heti valmiita otuksia touhuamaan emänsä seurana. Meillä ne asustavat tallissa. Siellä purut, heinät lähellä ja lämpötila sellainen että viihtyvät hyvin.

Aaseista, pikkuponeista ja -hevosista en tiedä ovatko samaa mieltä oikeasta Chinchillojen asumisratkaisusta, taitavat pikkuotukset pitää kekkerit aina kun muut nukkuvat koska ovat yöeläimiä!

IHANAA varsakesää kaikille etenkin aasinvarsoille, ne on parasta mitä tiedän!

IMG_5097

IMG_5113

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

HUOM! Tila ottaa osaa myös Aasitilojen avoimiin oviin 30.7.2016!

Pikkuponin AASItallin huhtikuu

Tallilla on alkanut kiva vipinä, vierailijoita on käynyt niin viikolla kuin viikonloppuisinkin ihastelemassa aaseja ja ihmettelemässä hauskan näköisiä alpakoita. Ja varmasti toisinkin päin, meidän eläimet katselevat kaikenikäisiä ihmisiä välillä pilke silmäkulmassa. Onneksi me ihmiset ei aina tiedetä mitä ne meistä keskenään ajattelevat.

P1140413

Ollaan välillä naurettu vierailijaryhmän kanssa vedet silmistä jotain eläinten tekemiä juttuja lämpimässä kevätaamupäivässä ja varsinkin jos siinä on ollut ihmisiä joilla on oman elämän kanssa just nyt tosi vaikeeta, niin kyllä on tullut hyvä mieli, kun on nähnyt sen leveän hymyn hänen kasvoillaan. Tälläisten hetkien takia on mukava ottaa omaan talliin vieraita ihmisiä, antaa heillekin pala tätä hyvää jota minulla on joka päivä.

P1140972

Viikon vieraista jäi mieleen 2-vuotias miehen alku, joka oli kuulema koko aamun laittanut pipoa päähän ja huutanut: AASI!!!! Hän kun joutui odottamaan että pääsee tallille katsomaan aasilaumaa sovittuun aikaan.

Tää on IHAN PARASTA!!!!

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

 

 

Pikkuponin AASItallin helmi- ja maaliskuu

Helmikuun alkupuolella en osannut kuvitellakaan mikä kiire tulee helmikuun puolen välin jälkeen ja onneksi en tiennytkään! Olin suunnitellut että pikkuhiljaa alkaa tallin kevät siivous, loimet ja huovat tuuletuksen jälkeen odottamaan ensi talvea.

P1020829

Hiihtolomalaisia kävi ihastelemassa aaseja ja muita tallin eläimiä. Ja karvan lähtö on alkanut monelta eläimeltä eli harjaamista on niin paljon kun vain olisi aikaa.

Ava

Omat Saarloosin susikoirat myös lähtivät uusiin onnellisiin koteihin ja samalla syntyi uusiakin. Ja sitten tuli pommi taivaalta, pari harmaata hukkavauvaa sain myös hoidettavakseni, lupauduin koska olenhan minä! Siinä jäi kaikki muu paitsi pakolliset työt ja kotiaskareet joita meillä on PALJON jo omasta takaakin.Niitä harmaita syötettiin 24/7 kolmen tunnin välein ja muutkin hoitotoimenpiteet myös. Siinä tuli univelkaa ja muutenkin oma kellon kanssa kilpaa juokseminen löysi omanlaisensa rytmin.

008

Nyt voi sanoa että SELVITTIIN! Tätä kesti 4 viikkoa!

Maaliskuun puolessa välissä alpakat ottivat tallinsa pihalla aurinkoa, se helli säteillään ja lämmöllään meitä muitakin. Joutsenet lensivät tallin yli toivottaen HYVÄÄ KEVÄTTÄ - se on parasta!

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

 

Pikkuponin AASItalli 2015