Talliväen kuulumisia voit lukea Aasiyhdistyksen blogista:

Pikkuponin AASItallin kesäkuu, heinäkuu ja elokuu

Kesäkuun alku meni täysin tutustuen vastasyntyneeseen aasivarsaan, joka sai kutsumanimekseen Kalypso. Hän on kuin isäorin kopio; kaunis ja moitteeton käytökseltään. Kokoa tulee vaan parikymmentä senttiä enemmän!

Varsa rakastaa harjaamista ja ihmisiä yleensä, sitä on monet käyneet katsomassa ja ihailemassa meidän aasitallin vieraat. Ja myös meillä syntyneet alpakkavasat Suukko ja Keksi on vienyt aikaa, niitä on ollut ilo seurailla ja miten nopeasti ovat kasvaneet. Vasat ovat myös aasivarsaan nähden erittäin itsenäisiä!

Myös ensi kesää on ajateltu ja astutettu pari omaa aasitammaa ja Falabella tamma Face. D.B:llä oli myös tuttu aasitamma vieraana pari viikkoa eli tumma Sanda. Sanda on meillä ollut ennenkin ja vienyt mukanaan jo 3 varsan alkua, toivottavasti myös nyt on onni mukana! Terkut Sandalle!!

Heinäkuussa kävi paljon jo tuttuja ja uusiakin aasifaneja. Kyllä on monen kanssa naurettu vedet silmistä hassuja juttuja mitä eläimet tallipihalla on tehneet. Niin ollaan nuorruttu nauraen!! IHAN PARASTA!

Elokuun alku lähtikin liikkeelle Aasitilojen avoimia ovia suunnitellessa ja laittaen myyntipöytiä valmiiksi.

Alpakkasukat tekivät kauppansa, moni sai ne pehmeimmät ja muutenkin suloiset sukat syksyn iltoihin lämmittämään.

Itse laitoin tänä aamuna villasukat jalkaan, kun tallille lähdin, on jo syksyn tuntua, mutta silti välillä lämmintäkin vielä! Pakko vielä aasipäivistä sanoa että jos se henkilö sattuu lukemaan tämän joka oli minipossustamme huolisissaan niin KIITOS sinulle! Possu voi hyvin ja olet milloin vain tervtullut taas häntä katsomaan! Niin kauan kun säät on suosiolliset Noki, minipossu, on ulkona, mutta kun yöt viilenevät niin hän muuttaa lämpölampun alle talliin aasien ja muiden seuraksi niin myös kanit.

Itse en ole syksyihminen, on liian kiire kun päivän valosaa aikaa on vähän kaikelle pakolliselle työlle ja tehtävälle ja usein vielä liian koleaa ja sateista tälläiselle, joka rakastaa lämpöä ja aurinkoa ylikaiken mutta silti aion nauttia tänä syksynä erityisesti uusista susikoirista, kynttilöistä, siistiä työpöytäni kotona sisällä, odottaa koiranpentujen syntymää, käydä katsomassa keväällä meille muuttavaa alpakkavasaa ja tietenkin nauttia tästä KAIKESTA!!!!

 

Pikkuponin AASItallin huhti-toukokuu

Pari kuukautta meni ettei ollut kuulumisia aikaa laittaa, vaan ollaan nautittu eläinvauvoista sylin täydeltä!

Ja sitten myös opetettu tallin tavoille pikkuruista miniheppaa, joka tuli vähän niin kuin vahingossa Hollannista.

65 cm korkea miniheppa, joko luuli olevansa ISO tai muuten erittäin huonotapainen tai vaihtoehtoisesti sitä on kiusattu joko ihmisten tai muun hevoslauman puolelta. Joka tapauksessa pikkuruinen hevonen ehti ekalla viikolla tehdä monta mustelmaa nopeilla potkuilla… hän OLI erittäin taitava! Tästä huonosta tavasta päästiin vähän aikaa antamalla hyvästä käytöksestä makupala, huonosta hänet jätettiin yksin huomioitta, ei kielletty, ei tehty mitään negatiivista. Tein itsestäni niin kiinnostavan, että hän alkoi haluta seuraani. Nyt meillä on TOSI mukava pikkuinen musta-valkoinen karvapallero, jota saa harjata ja muutenkin hoitaa ilman potkujen vaaraa. Ne sattuivat, tulivat kuin tykin suusta!

IHANA ylläri oli aamutallissa odottamassa toukokuun vika päivä. Tumma aasitamma Keisha oli yksin varsonut ison, hienorunkoisen vaalean aasinharmaan orivarsan. Varsa sai kutsuma nimekseen Kalypso. Hän on upealuonteinen, fiksu ja ihmisrakas aasivauva.

IMG_6669

Kalypso ja Keisha.

Viikkoa ennen oli iltapäivällä alpakoiden tallilla myös yllätys tullut aurinkoisena päivänä. Meillä syntynyt ensimmäinen alpakkavasa! Tämä pikkuinen tyttövasa oli pitkine ripsineen ja jalkoineen niin suloinen ettei voi kun ihmetellä kuinka IHANIA eläinvauvat ovat. Tämä vasa sai nimekseen Suukko. Hän tuli ekana aamuna sanomaan huomenet ja antoi ihan oikeasti suukon taisi luulla minuakin alpakaksi aasipipo päässä. On hienoa että synnytykset meni hyvin ja pienokaiset saivat elämästä otteen. Välillä voi käydä toisinkin ja silloin tarvitaan voimaa jaksaa menetykset.

Ensi kesääkin on jo ajateltu ja niin meillä on kaksi aasitammaa ja falabellatamma astutettu.

Tälläistä tämä elämä meillä on, eläinten ehdoilla mennään, tehdään niiden vuoksi paljon, oikeastaan tottahan se on että eläimet ohjaavat pakollisen päivärytmin. Ne on hyvä syy jaksaa ja nauttia niistä sylin täydeltä!

IMG_6677

 

Mitä on DONKEY FULLNESS?? Se on trendikäs, henkinen ulottuvuus, aasin/aasien kanssa elämää tai ainakin niiden lähellä olemista. Nykyään kaikki hitaasti tehtynä, siinä hetkessä oleminen ja itseä kuunnellen on muotia ja sitä pidetään hyvänä ihmisten hektisen elämän vastapainoksi.

Ja olen samaa mieltä mutta usein itsekin juoksen pää kainalossa ja se pää kainalossa huutaa suu kuivana: KIIRE!

Meillä tallilla on ollut opiskelijoita työharjoittelussa jo alkutalvesta saakka ja heissä olen huomannut kuinka kiire heillä on hommasta toiseen. Hyvin silti annetut työt on tehty!

IMG_5418

Itse olen ehtinyt nyt pysähtyä hiukan ja miettiä paremmin muutakin kuin päivän töitä ja taas töitä. Ihan parasta on olla kiitollinen tästä kaikesta!

Eläimet nauttivat kiirettömyydestä etenkin meillä aasit ja alpakat. Eteenkään alpakoita ei voi hoitaa, ruokkia tai siivota jos kiirehtii tai liikkuu liian nopeasti. Nekin alkavat poukkoilemaan sinne tänne. Luulevat että on joku hätä!

Olen näille opiskelijoille koittanut sanoa että nauttikaa eläimistä, kuunnelkaa aasien heinän pureskelua, katsokaa alpakoita kun ne pureskelevat kuin purkkaa pitkät ajat makoillen auringossa tai ottakaa koirat ja lähtekää lenkille. NAUTTIKAA! Alpakat tuottavat Alfa-aaltoja, jotka auttavat mieltä pääsemään lepotilaan hektisen elämänrytmin keskellä. Itse myös uskon näitä tai muita aaltoja myös aasien tuottavan koska aasin lähellä rauhoittuu väkisinkin.

Opiskelijoista vielä että vaikka useat ovat hevosten kanssa olleet tekemisissä niin ovat saaneet käsityksen että aasit ovat kovia potkimaan. Mistä tälläinenkin luulo on saanut alkunsa?

Meillä nautitaan tällä hetkellä harmaista susikoiran pentueesta, odotetaan alpakkavasojen syntymää, kesän ekaa aasivarsaa, chinchillan poikasia ja sokerina pohjalla pikkuruista ponia Hollannista!

APUA!  Tuleeko kiire???

IMG_5091

Meille tuli uusi eläintenhoitajaopiskelija tallin eläimiä hoitamaan työssäoppimisjaksoksi, joka kestää peräti toukokuun loppuun. Aivan mahtavaa kun on käsiä ja jalkoja pari lisää apuna tässä omassa eläintarhassa….

Aasit ja pikkuponit eivät uudesta ihmisestä lainkaan hämmästy, kun meillä on harjoittelijoita aika usein, mutta alpakat ne kyllä arvioi uuden tulokkaan päästä varpaisiin ja uudestaan varpaista päähän jopa pipoa tai hiustyyliä myöten.

Varmasti välillä täysiä pisteitä alpakoilta ei saa! Ne pitävät itseää aika tärkeinä.

Aasit ja ponit tykkäävät heti, jos taskusta leipäpala jos toinenkin löytyy. Ja harjausta aasit rakastavat meillä, harjausjono on heti valmis kun ne huomaavat että ihminen tulee harjalaatikon kanssa. Meillä aasit ja ponit harjataan usein päiväheinien yhtydessä.

Kevätsiivous on myös tehty, vaikka on vasta helmikuu ja tallin kaapit siivottu ja pian myös loimet ulkoilutettuna pölyistä. Tallin ikkunat pestään heti kun pakkaset antavat myötä ja aurinko kuivattaa. Se on helppoa ja mukavaa kun on apua tälläisissä asioissa, joita itse tekee vasta juhannuksen toisella puolella kun ei ole aikaa… tai sitten muka parempaa tekemistä!

Onko teillä jo karvanlähtö aika alkanut siis eläimillä?? Meillä pari ponia tiputtaa valtavasti pohjavillaa ja samoin parit susikoirat ovat uskomattoman näköisiä tuppoineen.

Nyt on oikea aika nauttia tästä kaikesta: THINK SPRING!

kk ja u

Pikkuponin AASItallin tammikuu

Elämä VOITTAA ja ollaan selätetty talvi ja siitä se ikävin puoli eli pimeys. Tammikuun aikana ollaan valoisaa aikaa on saatu tunti lisää, se auttaa eläinten kanssa touhuamista ulkona suuresti ja se on ihan mahtavaa! Tasan 1 pakkaspäivä on ollut tänä talvena, joka on haitannut tallin eläimiä siinä mielessä, eli eivät olleet koko päivää ulkona niinkuin yleensä. Tälläisiä talvia lisää!!! Näistähän voisi oppia pitämäänkin vielä vaikka olen kesäihminen.

Meillä on ollut aasitammoilla läpi vuoden kiimat ihan normaalit eli ei mitään hiljaista aikaa talvellakaan, sekin kertoo leudosta säästä. Tulevan kesän aasivarsoja on jo myös kyselty mutta meillä on vain yksi aasitamma astutettuna.

Viime kesänä oli varsoja ihan kyllikseen hoidettavana vaikkakin aasivarsat ovat niitä luomakunnan suloisempia vauvoja!! On mukava että aasit on vieneet monen ihmisen sydämen ja niihin halutaan tutustua. Aasien kanssa tutustumisessa voi käydä niin hassusti että haluaa oman ja mieluummin sen kaksi omaa aasia.

Mulle tulee aaseista aika paljon kyselyjä niiden hoidosta ja myös aasien kavioiden ongelmista joita soittajan aasilla on. Meillä ei ole ollut kavio ongelmia yhdelläkään aasilla ikinä !!! Nyt koputan puuta en päätä!

Aasien hoito ja ruokinta on äärimmäisen helppoa siihen ei tarvita kuin ripaus maalaisjärkeä, iso lusikallinen eläintuntemusta ja sankollinen rakkautta! Siinä resepti hyvään aasin hoitoon! Resepti toimii muihinkin eläimiin ja saa KOPIODA!

Iskä

Pikkuponin AASItallin marras- ja joulukuu

Marraskuussa jo talvi tuntui tulevan, välillä miinusta 15 ja taas 0-keliä. Tuollainen ilmanlaatu on tosi epämiellyttävää ja ankaraa eläimille, niin omillekin kuin luonnossakin eläjille. Ja ei se syksyn kiire mihinkään kadonnut, sai mennä talli- ja kennelin töissä pää kolmantena jalkana vai kuinka se sanonta menee…? Joo, itsehän olen elämäni tälläiseksi tehnyt!

Joulukuussa jouluviikolla lähti iki-ihanat aasivarsat, velipuolet Kuukivi ja Ukkonen pohjoseen Tuulin omistukseen.

Nämä aasivarsat veivät palan sydämestäni mukaansa, en unohda heitä ikinä! Onneksi pääsivät yhdessä jatkamaan aasinelämää parhainpaan kotiin mitä toivoa voi!

Moni kyselee että kuinka voin luopua susikoiran pennuista, joita meillä on 2-3 pentuetta vuodessa, niillehän on valittu myös hyvät kodit, eli silloinhan luopuminen ei ole vaikeaa. Mutta kyllä aasivarsasta luopuminen ottaa koville, se on pakko myöntää!

Usein Pitkäkorvat lehdessä on laumakäyttäytymisestä juttua, miten se eroaa kun yhdessä pidetään heppoja/poneja aasien kanssa. Meillä on 10 kavioeläintä yhdessä aitauksessa päiväaikaan eli 4 miniponia/miniheppaa ja 6 pitkäkorvaa, jossa mukana isokin aasi. Niin kyllä pikkuiset karvapallot määräävät mistä kasasta heinää syövät ja milloin aasien on väistettävä ja koska aasit saavat hörppiä lämmintä vettä. Laumassa on kaikki tammoja paitsi poniori ja poniorivarsa. Yllätys tuleekin tässä: eräs aasitamma ikää vasta 2 vuotta (2016)on alkanut ”imettämään” samanikäistä ponikaveria. Tällä aasitammalla on oikeus olla minien kaverina, sitä ei ajeta ikinä pois mistään!

Tässä tulee uudelle vuodelle HYVÄ neuvo niille, jotka saavat elää aasien lähellä: puhu hiljaa aasille, puhu huomena vielä hiljenpaa, kuiskaten ihan, jne… näin saat ihan lähellesi sen rakkaipasi: AASIN!

Ps.Tämä sääntö toimii kaikkien eläinten kanssa! KAIKILLE AASIN TUOKSUISTA UUTTA VUOTTA 2017!

nett-kuva

img_6212

 

Pikkuponin AASItallin syys- ja lokakuu

Nämä Suomen viimeiset kuukauden pimeänä ajanjaksona ei kyllä mitenkään sovi tälläiselle tallinpitäjälle, joka joutuu kokoajan vetämään niitä tallisaappaita jalkaan, että ehtii edes ne kaikki pakolliset työt jollakin tavalla tekemään valosaan aikaan niin, että itselle jää hyvä mieli ja AASEILLE ainakin siitä päivästä.

Kesäkuun ekasta viikosta, kun syntyi eka aasivarsa meille ja viimeinen elokuun puolessa välissä, on ollut ihanaa seurata niiden kasvua, luonteenpiirteistä puhumattakaan ja tuli meille Hollannista syyskuussa vielä uusi appaloosaorivarsa, joka tuli pilkullisia tammoja ajatellen, mutta myös meidän omille aaseille ja myös vieraille tammoille. Eli kun tuntuu nuo muulit nyt olevan aika HOT niin laitetaan niitä tulemaan myös omasta takaa kesästä 2018 alkaen kun Intiaani ori ymmärtää aasitammojen päälle…..

Meillä kävi Hippoksen tunnistaja ja varsat sai sirut ja tunnistettuina valmiina lähtemään uusiin koteihin, falabellan varsa Mud lähtee viikonloppuna omaan uuteen talliin ja muut varsat vasta joulukuussa. Kaikki kesän myytävät varsat oli varattuna ilman mitään myynti-ilmoituksia. Onneksi meille jää yksi oma varsa kotiin, kirjava Mocha. Mocha on tosi iso, pitkäkarvainen ja luonteeltaan symppis, suukko suu, pisamia turpa täynnä.

Aika usein saa kuulla että saan elää jonkun unelmaa, mutta aikamoista rämpimistä tähän aikaan vuodesta elämä on, kelloa vastaan saa taistella oikein kunnolla. Mutta itse olen elämän maalla valinnut ja oman eläintarhan siihen kaupanpäälle! Ei kun tallisaappaat jalkaan ja tallille!!

img_5898

pisamat

Pikkuponin AASItallin elokuu

Ihan PAKKO aasien puolesta ottaa kantaa kengitysseppien ja eläinlääkäreiden asenteisiin silloin kun ne ei ole myönteisiä just aasien näkökannalta ajatellen. Pariin tapaukseen, josta olen kuullut ja yhdessä mukana olleena kesän aikana. Eli jos aasejanne joudutaan vuolemaan kavioista ja sillä on jo ennen tätä huonoja kokemuksia, tai kun tiedätte ettei siitä tule mitään ja kengittäjälläkin alkaa otsa kastumaan, niin käyttäkää rauhoittavaa geeliä Domosedania, jota laitetaan kielen alle, sitä saa eläinlääkäreiltä. Se on näissä tapauksissa jossa jalkojen hoidosta ei ilman pakkokeinoa tule mitään, paras vaihtoehto! Varsinkin aasia ajatellen. Ja samoin eläinlääkäreiden toimenpiteen, josta se aasi ei tykkään niin VAATIKAA rauhottamista eli EI väännetä korvista eikä käytetä turpapuristimia tai vastaavia erittäin ikäviä vanhanaikaisia pakkokeinoja. Elämä aasien kanssa on helppoa kun tekee myös elämän heille miellyttäväksi, aasin näköiseksi. Pitkäjänteistä ja positiivisiä kokemuksia.

Ettehän te väännä lapsiannekaan korvista tai nenästä kun viette hammaslääkäriin tai rokotuksiin. Kengittäjät ja eläinlääkärit useinkaan ymmärrä aaseja, eli tehkää se heidän puolesta ja neuvokaa ja vaatikaa – he ovat asiakaspalvelu työssä, teillä on siihen oikeus.

Ja sen aasin kanssa on mukavampi olla 10:niä vuosia eteenpäin kun olette sille mukava, pidätte kukkaa kämmenellä! Se siitä…..

img_5724

Meillä on ollut paras kesä! Neljä upeaa varsaa syntynyt ja kaikkien kanssa on mennyt hyvin!

Kolme aasivarsaa ja sokerina pohjalla pikkuruinen Falabellan varsa Mud, joka näyttää meille huikeita juoksu- ja hyppyesityksiä päivittäin. En ihmettele että näitä pidetään sirkuksissa niin usein, nehän ovat jo valmiita temppujen tekijöitä syntyessään.

Avointen ovien päivänä meillä kävi noin 100 henkilöä aaseja ihastelemassa. Ja päivä poiki aaseille, susikoirille, mulle ja Sebastian pojalle huikean päivän olla malleina tulevaan valokuvanäyttelyyn.

Kiitos kaikesta tästä etenkin OMAT AASIT!

img_5375

aasi1

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

Pikkuponin AASItallin kesä- ja heinäkuu

Meidän tallilla on aurinko paistanut koko kesän, välillä pilvenkin takaa.. Vettäkin ollaan saatu välillä saavista kaataen ja välillä taas ihanaa hentoa kesäsadetta. Joka tapauksessa kesä on ollut huikean hyvä ja kiirettäkin kiireempi….

Suloisia varsoja on syntynyt kolme ja kaikkien kanssa on mennyt hyvin, oikeastaan täydellisesti. Yksi aasin varsa vielä tulossa parin viikon sisällä. Sille varsalle mulla on omat odotukset, toivon  että sopisi meidän tallin aasien jalostukseen. Sen emä on valkoinen lempeä jätti Flow, jolla on takana Poitounaasia. Ja isä oma D.B ori vailla vertaa! Mutta odotetaan ja jännitetään mitä sieltä tulee, ainakin suloinen aasin varsa!!!

Meillä on käynyt vieraita tasaiseen tahtiin katsomassa tallin eläimiä mutta siinä sivussa ollaan maalattu alpakoiden talli ja omakin talo Villa Vattu. Alpakoilla oli orhi seuraa myös kesällä, varsinainen pelimies Metsäkylän Claudio Suvitien kotieläinpihalta. Vasojen puolesta peukut pystyyn ensikesää ajatellen. Mikä olisi mukavampaa kuin pari pikkuista alpakkavasaa ensikesän kunniaksi meitä ja muitakin ilostuttamaan.

IMG_5323IMG_5429IMG_5438

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

Pikkuponin AASItallin toukokuu

Kuukausi alkoi mukavasti kun saatiin taas uusi eläintenhoitaja opiskelija tallille avuksi hoidoissa ja tietenkin siivouksessa, sitähän riittää tallilla aina. Ja harjausapu on korvaamaton, meillä eläimet nauttivat talvella myös pitkästä päiväulkoiluista niin että niiltä lähtee pohjavillaa valtavasta varsinkin pieniltä poneilta.

Alpakat sai myös parturin luokseen ja ne pienenivät silmissä. JOO ja saivat alpakkatytöt myös orhi Claudion kesäseuralaisekseen, jos vaikka niitä vasoja ensi kesänä tulisi….

Loppukuusta jo alettiin odottamaan varsojen syntymää ja sitä syntyykö ekana aasinvarsa vai falabellan pikkuinen varsa. Niitä sitten saatiin odottaa kesäkuun ekoille päiville saakka ja siitä myöhemmin lisää. Aina kaikkea hyvää saa odottaa pitkään ja hartaasti, oikeastaan niin kauan ettei enää jaksa, sitten onkin se hetki että alkaa tapahtua!

Chinchillan poikasia meille syntyi pari kappaletta. Ne ovat pikkuruisia, vikkeliä ja muutenkin pehmeitäja heti valmiita otuksia touhuamaan emänsä seurana. Meillä ne asustavat tallissa. Siellä purut, heinät lähellä ja lämpötila sellainen että viihtyvät hyvin.

Aaseista, pikkuponeista ja -hevosista en tiedä ovatko samaa mieltä oikeasta Chinchillojen asumisratkaisusta, taitavat pikkuotukset pitää kekkerit aina kun muut nukkuvat koska ovat yöeläimiä!

IHANAA varsakesää kaikille etenkin aasinvarsoille, ne on parasta mitä tiedän!

IMG_5097

IMG_5113

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

HUOM! Tila ottaa osaa myös Aasitilojen avoimiin oviin 30.7.2016!

Pikkuponin AASItallin huhtikuu

Tallilla on alkanut kiva vipinä, vierailijoita on käynyt niin viikolla kuin viikonloppuisinkin ihastelemassa aaseja ja ihmettelemässä hauskan näköisiä alpakoita. Ja varmasti toisinkin päin, meidän eläimet katselevat kaikenikäisiä ihmisiä välillä pilke silmäkulmassa. Onneksi me ihmiset ei aina tiedetä mitä ne meistä keskenään ajattelevat.

P1140413

Ollaan välillä naurettu vierailijaryhmän kanssa vedet silmistä jotain eläinten tekemiä juttuja lämpimässä kevätaamupäivässä ja varsinkin jos siinä on ollut ihmisiä joilla on oman elämän kanssa just nyt tosi vaikeeta, niin kyllä on tullut hyvä mieli, kun on nähnyt sen leveän hymyn hänen kasvoillaan. Tälläisten hetkien takia on mukava ottaa omaan talliin vieraita ihmisiä, antaa heillekin pala tätä hyvää jota minulla on joka päivä.

P1140972

Viikon vieraista jäi mieleen 2-vuotias miehen alku, joka oli kuulema koko aamun laittanut pipoa päähän ja huutanut: AASI!!!! Hän kun joutui odottamaan että pääsee tallille katsomaan aasilaumaa sovittuun aikaan.

Tää on IHAN PARASTA!!!!

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

 

 

Pikkuponin AASItallin helmi- ja maaliskuu

Helmikuun alkupuolella en osannut kuvitellakaan mikä kiire tulee helmikuun puolen välin jälkeen ja onneksi en tiennytkään! Olin suunnitellut että pikkuhiljaa alkaa tallin kevät siivous, loimet ja huovat tuuletuksen jälkeen odottamaan ensi talvea.

P1020829

Hiihtolomalaisia kävi ihastelemassa aaseja ja muita tallin eläimiä. Ja karvan lähtö on alkanut monelta eläimeltä eli harjaamista on niin paljon kun vain olisi aikaa.

Ava

Omat Saarloosin susikoirat myös lähtivät uusiin onnellisiin koteihin ja samalla syntyi uusiakin. Ja sitten tuli pommi taivaalta, pari harmaata hukkavauvaa sain myös hoidettavakseni, lupauduin koska olenhan minä! Siinä jäi kaikki muu paitsi pakolliset työt ja kotiaskareet joita meillä on PALJON jo omasta takaakin.Niitä harmaita syötettiin 24/7 kolmen tunnin välein ja muutkin hoitotoimenpiteet myös. Siinä tuli univelkaa ja muutenkin oma kellon kanssa kilpaa juokseminen löysi omanlaisensa rytmin.

008

Nyt voi sanoa että SELVITTIIN! Tätä kesti 4 viikkoa!

Maaliskuun puolessa välissä alpakat ottivat tallinsa pihalla aurinkoa, se helli säteillään ja lämmöllään meitä muitakin. Joutsenet lensivät tallin yli toivottaen HYVÄÄ KEVÄTTÄ - se on parasta!

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

Pikkuponin AASItallin tammikuu

Oli eläimille aika rankka ensimmäinen kuukausi heti vuoden alussa kun lämpötilat sahasi -28 asteesta vajaaseen plus kymmeneen. Alpakatkin osoittivat mieltänsä ja tekivät vessapaikkansa sisälle kun muuten kyllä ovat sisäsiistejä. Onneksi heitä suojaa se kaikkein arvokkain villapuku, melkein kävi kateeksi kun oma vaatekerta ei meinannut riittää pahimmilla keleillä.

Aasit, hepat ja pikkuponit ulkoili puolesta päivästä alkuiltaan jos pakkasta oli -15 ja siitä enemmän.

Mutta nyt voi kyllä huokaista, talvi on voitettu taas kerran ja pikkulinnut jo aamutallia tehdessä pihamaalla alkoi lauleskella kevään merkiksi vikalla viikolla.

Vuohipukilta ja susikoirilta alkoi karvanlähtö eli se tietää myös kevättä!

035

Oli upeita sinisiä suden hetkiä usein tammikuun aikana pakkaspäivinä. Ja puolen kuun aikaan meille syntyi Saarloosin susikoiran pentuja, ne oli ekat uudet tulokkaat tälle vuodelle. Tänä vuonna odotetaan toukokuussa ekaa aasivarsaa syntyväksi. Ja alpakoille tulee ori kylään myös kesän alussa niin sitten on ensi vuonna toivottavasti pieniä, pehmeitä vasoja pari kappaletta odotettavissa syntyväksi PikkuALPAKAN tallin nimellä. Ainakin yksi on jätettävä kotiin jos luoja niin sua ja tahtoo…

048

Myös Flow aasitammalle toivoisin varsan olevan ori niin jättäisin uutta oriainesta kasvamaan talliin. Flow on iso, vahva, valkoinen ja erittäin upella luonteella omistautunut aasitamma. Sillä on takana poitounaasia ja sen näkee Flown pidemmästä turkista ainakin näin talviturkissa. Ei myöskään ole koskaan sen näköinen että olisi kylmissään, ei edes paukkupakkasilla. HEI, mutta nyt nautitaan puhtaista eläimistä ja tallisaappaista kohta kevään kynnyksellä jalat niin omat kuin lainatutkin on KURAISET!!!!

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

Pikkuponin AASItallin joulukuu

Joulukuussa on leivottu monta pellillistä pipareita, aasimuotit on parhaimpia, niitä on aina pakko tehdä, ja sitten pieniä sydämiä joita on mukava jakaa tallilla kaikille eläimille.

Muuten nyt näkyy meillä ensimmäiset tammat, jotka ovat pyöristyneet muustakin kuin pipareista… Aika kiva juttu!

Tänä jouluna ei tarvinnut kätköistä kaivaa isoa olkipukkia kun tallilla on oma lumivuohi Antti Tuisku. Tuisku luulee olevansa pikkuinen poni samanlainen kuin Lumiukko, sen boxin oven se käy avaamassa heti jos on mahdollista ja menee itse ponin seuraan. Lumiukon ilme kyllä kertoo ettei se niin välittäisi mutta kun ollaan saman tallin porukkaa niin antaa olla vuohipukin siellä missä haluaa, joulun kunniaksi.

Vuosi on ollut vähän kuin tuo pikkuruinen aasikoriste kuvassa joka vetää lastia - vaaleanpunaisia mansikkapähkinöitä ison lastin eli työntäyteinen, kiireinen, vaativa mutta silti IHANA, vaaleanpunaisia huippujuttuja täynnä. Ja ne huippuhetken on usein jotain eläinten kanssa tapahtunutta tai niihin liittyvää mukavaa. Tästä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen ja kaikkeen mukavaan eläinten parissa, KIITOS että olette ihollani!

P1180284

003

002

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

Pikkuponin AASItallin marraskuu

Meille on annettu taivaan täydeltä vettä melkein joka päivä. Oli muuten aika positiivinen lause… Kuraa ja järkkyjä vesilammikoita, liukasta mudan takia, märkiä ja tylsistyneen näköisiä eläimiä piha täynnä. Koita siinä sitten itse hymyillä ja toivotella Hyviä huomenia klo 6.30 tallin väelle ja availla ovia ja aitauksia tälle porukalle ja toivoa että viihdytte marraskuisessa päivässä.

Puolilta päivin on lautoja järsitty parikin kappaletta kun ei muka olla viitsitty syödä niitä luvallisia puupölkkyjä joita sinne aaseille olen vienyt hartia voimin. Jarko tykkää viikonloput laitella aaseille uusia aitauslautoja, vai mitä?? Ja koko aasilauma on nenä kiinni vasarassa muka auttamassa, mutta ne katselevat toisiansa ja NAURAVAT, aasinnaurua olan takana!

 

SONY DSC

Kuva: Kaisa Määttänen

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

 

Pikkuponin AASItallin lokakuu

On ollut niin upea ilma koko syksyn että tälläistä syksyn inhoojaa melkein hävettää se äänen sanoa…

Meillä on aasitammat jopa kevään tavoin alkaneet huutelemaan oripojalle että muistaahan se heidän olemassaolon.

Ja kyllä se muistaa tallin omat tammat.

Vihdoin ja viimein päästiin puolentoista vuoden rempan jälkeen takaisin kotiin muuttamaan ja niin puolittui tallimatkanikin. Illalla viimeiseksi näkee makuuhuoneen ikkunasta tallin yövalot ja tietää että kaikilla on hyvä olla ja niin silloin on itselläkin.

Meille syntyi Tsekkoslovakian susikoiranpentuja ja niitä hoitaessa menee hyvin tämä pimeä ja tylsäkin vuodenaika nopeasti. Niiden myötä on tutustunut taas moneen uuteen eläinihmiseen ja pari on innostunut myös aaseista… AASIT elämäni AURINKO pilviselläkin säällä!

012 (2) 054 086

Muuten meistä, Villa Vatun elämästä, ihmisistä ja etenkin eläimistä saa lukea omasta blogista kotisivuiltani wolfteams.com, siellä ollaan ihan iholla!

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina


Pikkuponin AASItallin syyskuu

Omenoita sieltä ja täältä, happamia ja kirpeitä, pieniä ja suuria, kaikenlaisia… Tässä jutussa on VAROITUS!!!

Mun mielestä jokaisessa tallissa kuuluu olla oma tallipossu ja ehdottomasti myös tallipukki! Me oltiin ilman pukkia vajaa 10 vuotta ja kun edellinen vuohipukki Velho meni vuohien taivaaseen 13-vuotiaana sanoin suurella äänellä ettei enää ikinä vuohta meille!

Velholla oli tapana tulla koirien kanssa sisälle ja pyysi jääkaapista ananaslimsaa, joi pullonsuusta huikan ja pyyhki partansa mennessään ja oli tyytyväinen hetken. Rakasti sitä juomaa ylikaiken! Rakasti myös tuhkakuppeja… söi kaiken mitä siinä oli ja röhtäsi mennessään.

Ja huipuksi se tykkäsi pihatöistä, etenkin ruusujen ”hoitamisesta”, arvaat varmaan mitä teki??! No, söi tietenkin!

Mutta toukokuussa tuli vieras pihalle ja hänellä oli pikkuruinen kilipukki vailla kotia…

Niin meille muutti valkoinen vuohipukki Tuisku, Antti Tuisku!! Kiitos Sisko!

Yksi omenaerä ei Tuiskulle kelvannut vaikka olisi sydänmenmuotoiseksi leikannut. Ne jäi aina syömättä kupin pohjalle. Mutta samaisia omenoita jäi pussillinen possun aitauksen viereen josta oli aina helppo ja nopea tapa heittää Nokipojalle omenoita. Hän kyllä söi ei nirsoillut omenoiden makua. Niinpä Tuisku oli löytänyt pussin ja vedellyt omenoita niin paljon että näytti ihan omenalta itsekkin, vatsa ihan turvonnut ja näki ilmeen olevan TOSI huonovointinen, vaahtoa oli suupielet täynnä ja yksi omenanpala jopa jäänyt kurkunpohjalle tukoksi. Säikähdin suunnattomasti ja olin itselle vihainen …

_DSC0005Sitten annettiin pari ruiskullista ja yksi kiellonpäälle väkisin Tuiskulle öljyä suuhun, ei ollut ihan helppoa, oltiin kaikki öljyssä. Ei voinut kun jäädä aamua odottelemaan ja toivoa että Tuisku selviää… hevonen ja lehmä tuskin olisivat enää huomista nähneet samassa tilassa.

Aamulla sitten pieni pelko pyllyssä avasin tallin ovet ja huusin huomenet, toistakymmentä aasia, ponia ja pikkuheppaa vastaa takaisin niin siinä on ääntä kerrakseen ja niiden hiljentyessä, kuului MÄÄ! Tämä oli se VAROITUS!!

Pikkuponin AASItallin eläimet ja Nina

 

Pikkuponin AASItallin elokuu

Elokuu alkoi vihdoin aurinkoisena ja täynnä kesän tuntua joka oli ollut kadoksissa kuin karannut koira monta viikkoa.

Ja olihan aasiydistyksen avoimet ovet tapahtuma heti kuun alussa. Meille löysi toistasataa aasifania ja kourallinen, jotka oli tullut aasien varjossa katsomaan oikeita susikoiria, jotka elelevät kotipihassa muiden eläintemme tavoin.

013

Meillä on ollut aasitalli avoinna aina sunnuntaisin ja sopimuksen mukaan muulloinkin nyt puolivuotta ja kiinnostuneita ihmisiä on käynyt enemmän kuin osasin odottaa.

Aasien, pienten hevosten ja ponien lisäksi on ihailua ja onnen hetkiä monelle tuoneet minipossu Nokipoika, alpakkatytöt ja kilipukki Tuisku A. Lapset ja muutkin ovat saaneet syöttää kädestä pitäen Tuiskua ja Nokipoikaa, eläimet ovat saaneet herkutella koko kesän edestä oikein kunnolla.

Tallipihalla aasit Kijafa ja Keisha on usein tulleet vierailijoita vastaan, ihan iholle, kun ovat olleet siinä tervehtimässä. Alkuun jopa niitä on ison koon takia joku pelännytkin, mutta hetken niiden kanssa vietettyään aikaa huomanneet että niillä on SUURI sydän, ovathan ne AASEJA!

023Voin olla jokaisesta tallin eläimestä ylpeä ja kiittää niitä tästä ajasta, jonka ne ovat jaksaneet jakaa vierailijoiden kanssa ja olla rapsuteltavana niin pienten kuin aikuistenkin kanssa. Eläimet ovat päässeet ihmisten kera omiin naama kuviin ja monen onnellisen kesälomamuistoksi.

Kiitos kaikille! Tervetuloa meille syksylläkin, aasit ja muutkin eläimet ovat odottamassa jälleen sinua ja VAIN SINUA.

 

Pikkuponin AASItallin heinäkuu

Aurinkolaseja EI ole tarvinnut, sateenvarjoa KYLLÄ, heinäkuu onneksi vetää viimeisiä päiviä ja toivottavasti elokuu tuo tullessaan vaikka intiaanikesän!

Meillä on käynyt aaseja ihastelemassa ja ihmettelemässä tosi paljon kaiken ikäisiä ihmisiä ja monet ovat lähteneet miettimään mihin saisivat sijoitettua oman aasin tai mieluiten kaksi niin että aasikin on tyytyväinen elämäänsä.

Aasi ori D.B saa levätä pari viikkoa, sillä on ollut helluntaista asti tammoja kylässä. Eilen lähti Mikkeliin viimeisin heila Sanda aasi. Angelica on vielä tulossa aasivauva haaveet mukanaan elokuussa. Siihen asti saa aasiori levätä ja viettää leppoisia päiviä ja varmasti pieni c-vitamiini ruokinnan yhteydessä voisi tehdä hyvää, sellainen kesä sillä on ollut!

Nyt lähdetään Sebastianin (6v) kanssa laittamaan lauantain aasipäivään liittyviä asioita eteenpäin ja TERVETULOA meille, täällä varmasti tapaat aasit IHAN IHOLLA!!!!

032

036

Pikkuponin AASItallin kesäkuu

Aasivarsat ovat eläinmaailman TOP 10.listalla, ainakin mun mielestä!

Syötävän suloisia pitkine jalkoineen ja korvineen ja maailman suloisin, viaton ilme aasinnaamassa.

Tätä arvokasta taivaanlahjaa saa odotella siitä astutushetkestä vähintään vuoden ja yleensä pari viikkoa ylikin. Ne viimeiset viikot ja etenkin päivät, kun huomaat maidon laskeutuneen ovat aasin omistajalle pitkiä ja piinavia, illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi mieli menee talliin, jopa yöunetkin. Sitten kun saat varsan jo kuivana salaa syntyneenä tai sitten saat seurata koko syntymän ihmeen ja näet märän vastasyntyneen terveen aasivarsan -lottovoitto jossa pakostakin kostuu silmäkulma aina ilosta ja onnesta.

Mutta jos kaikki ei mene niin kuin olet odottanut… Näin kävi minulle tiistaina kun aamutallilla kauroja jaoin ja tulin Keishan karsinan eteen ja näin lattialla puruissa ämpärillisen verta! Pulssi nousi ja vaistomaisesti ajatus missä varsa vaikka jo aivot takoi että tämä ei pääty hyvin. Tamman takana makasi eloton ruskea varsan ruumis, ikuisessa unessa - silmät kiinni. Sitä selvästi oli yritetty saada nousemaan ja emä ihmetteli tätä tilannetta itsekin. Oli ennenkin synnyttänyt ja tehnyt sen hienosti ja hoitanut varsansa täyden kympin suorituksena. Keishaa oli vaikea saada ulos varsan luota ja kaksi päivää se kutsui ja illalla etsi karsinasta. Keishan suurissa silmissä oli valtava suru ja sitä oli vaikea kohdata koska niin myös minulla.

Mutta elämän on jatkuttava, meillä on monta omaa ja vierastakin varsanalkua laitettu tänä kesänä alulle ja tietenkin parasta Keisha-nimensä veroinen iso aasitamma voi nyt hyvin ja tänään kurotteli jo oriin aitaukselle.

Elämä ottaa ja antaa, välillä suurella kouralla!!!

Nina ja Pikkuponin AASItallin väki

PS. Olemme mukana Aasitilojen avoimissa ovissa 1.8.2015!

 

Pikkuponin AASItallin toukokuu

Alkukuu ei ollut keltainen toukukuu niinkuin hitillään Aikakone laulaakin mutta nyt viimeisellä viikolla voikukatkin ovat päässeet kukoistamaan, Sebastian (6v.) on pitänyt niityllä kukkakauppaa. Vierailulla pihalla omien eläin joukossa on käynyt kauriit, valkohäntäpeurat ja hirvi. Kyllä maalla on MUKAVAA!!!

Meillä on ollut vauhdikas kuukausi, uusia eläimiä on tullut niin ikkunoista kuin ovista, vahingossa ja harkitusti.

Ruusukaijanen-pikkuruinen, ilkikurinen papukaija PINKKI, ujo Afrikkalainen kääpiösiili KAISLA, pörröinen musta Saksanpaimenkoiran pentu HIAWATHA ja sokerina pohjalla TUISKU sarvellinen valkoinen kilipukki.

On meiltä lähtenytkin uusiin koteihin Saarloosin susikoiran pennut.

Minipossu Nokipoika muutti pihalle kesähuvilalleen tonkimaan multaa ja napostelemaan herkullisia maanantimia kasveista matoihin.

Oma aasiorimme D.B sai helluntaina ekan heilansa valkoisen kauniin aasitamma Esmeraldan seurakseen. Vuoroaan jäi aidan taakse vielä odottamaan tammat Flow ja Angelica, varsan toivossa kaikki.

D.B:lle odotetaan jo 11. jälkeläistä syntyväksi ystäväni Maaritin tallille minä päivänä hyvänsä. Meille myös odotetaan juhannuksen tienoilla omaa aasivarsaa syntyväksi tummanruskealle Keishalle. Se nauttii ilmiselvästi isoa pyöreää olemustaan.

Aaseja ja muita tallin eläimiä on käynyt tämän kuun aikana katsomassa toista sataa ihmistä pääasiassa päiväkoti ryhmiä, eläimet ovat saaneet paljon ihastusta hyvästä käytöksestä, seurallisuudesta ja siitä että ne ovat jaksaneet olla rapsuteltavana.

Aasi itse on se paras myyntivaltti ja käyntikortti ihanalla luonteellaan, hiukan hauskalla olemuksellaan, valtavalla äänikapasiteetilla ja parasta niissä on että ottavat jokaisen ihmisen vastaan omanlaisenaan. AASI ON IHMISEN PARAS YSTÄVÄ!

Nina ja pikkuponin AASItallin väki

 

Pikkuponin AASItallin huhtikuu

AASI OSAA…
..purra ja potkia, vain huonon kohtelun takia tai ainakin Aku Ankassa se tekee niin!
..olla liikkumatta vaikka vetäisit, työntäisit ja jopa menettäisit malttisi!
..vaatia parhaimmat heinät ja puhtaan veden, olla syömättä ja juomatta!
..kertoa sinulle jos se on sairas, jos vain osaat aasinkieltä!
..haluavansa seuraa ja tietenkin sitä parasta, oman aasikaverin!
..perustella sinulle miksei se pidä kovin järkevänä hypätä esteitä ja tehdä koululiikkeitä, siihen on jo luotu hevonen!
..huutaa äänekkäästi jos olet myöhässä tai muuten vain sillä on ikävä omaa ihmistä!
..toivoa saada elää aasina, se ei ole hevonen, poni eikä muuli!
..itkeä,kyynelehtiä aasin suurilla silmillä ja viimeisillä voimilla se nousee luoksesi ja kiittää jos olet ollut sen arvoinen!
..olla MAAILMAN PARAS AASI! Ainakin minulla on tälläinen aasi!

IMG_0407

Nina ja Pikkuponin AASItallin väki
Kuva: Maarit Uusi-Kerttula

Pikkuponin AASItallin maaliskuu

Kevät on tuonut meille… kuraisia tallisaappaita, hiekkaa lattioille, tallinpihalla kaikkea lumenalta paljastunutta, alpakat vaihtoivat huussipaikkansa sisältä ulos, kesävesiastiat käyttöön, aasit villinä - juoksevat ja huutelevat omiansa, parilla koiranartulla juoksuaika, 5 kpl Saarloosin susikoiravauvoja syntyi - syötävän suloisia, pyöristyneen Keisha tamman varsavatsa, lenkillä keltaisia leskenlehden kukkasia, ponien karvanlähtöä, pisamia nenänpäällä, aasien kavioiden vuolut, tilan yli lentäviä muuttolintuja, valoisia aamuja tallilla, auringon tuomia hymyjä kasvoilla ja kuulemani keskustelu pari iltaa sitten talon miestemme kesken kun olivat iltatoimissa, Sebastian 5 v kysyi isältään: ULVOVATKO KÄRPÄSETKIN???? Eli sellaiset villit kuviot täällä entä siellä?!

Nina ja Pikkuponin AASItallin väki

 

Pikkuponin AASItallin helmikuu

Mistä on alpakat tehty?

Koiran anturoista, kamelin karvasta, norsun älykkyydestä, vaaleanpunaisesta hattarasta, juustokakun murusista, piparminttu pastilleista. Niistä on alpakat tehty!!

Aasien, ponejen ja pienten hevosten seurana meillä asustaa 3 alpakka tammaa, nuoria neitoja, seurallisia ja sosiaalista tyttöenergiaa.

KOLA- vaalea cappucino värinen alpakka, rakastaa juoksemista, huikeita hyppyjä ja ruualle perso paketti, ottaa vaikka huulieni välistä porkkanapalan tai palan tummaaleipää. Muistuttaa paljon isoa villakoiraa!

KAHVI- tumma moccapaahto, kermavaahdon valkea laikku leuassa, runotyttö, ei pidä tunkeilusta eikä tee muutenkaan itsestä melua, tietää että vähemmälläkin saa haluamansa. Tosi symppis!!!

AVA- valkoinen kermavaahto, ruskeilla aamutossuilla, pöksyillä ja kuononpäällä kuorrutetta suklaakastike, valtiatar vailla vertaa, pelipaidassa olisi numero 1! Ja luoja ei taatusti sinäpäivänä muuta tehnyt kun Avan loi!

KIITOS Maarit ja Minka, näistä kolmesta alpakasta!!!

Joku tovi sitten kymmenen uutisten loppukevennyksessä oli juttu alpakoista ja niitä sanottiin olevan helpoimpia  kotieläimiä…..sitä kyllä vähän ihmettelin!?
Pitää olla iso, korkea tarha, tuulta ja kylmää pitävä alpakkatalli, rahaa sen hankintaan tai oikeastaan parin sellaisen hankintaan, erittäin laadukasta heinää ja loppujen lopuksi paljon ymmärrystä ettei tämä karvainen otus tykkää rapsutuksista ja muustakaan mistä yleensä kotieläimet tykkäävät. Haluaa olla hiukan etäinen ja oman arvon tunteva kamelieläin.

Menen nyt iltatallille ja vedän lämmintä päälle pipon, sormikkaat ja sukat, maailman pehmeimmät ja lämpimämmät, tietenkin ALPAKKAA, tämän lähemmäksi et enää pääse niitä!

Nina ja pikkuponin AASItalli

Pikkuponin AASItalli avoinna yleisölle AINA su klo 11-15 tai sopimuksen mukaan. Hinta 5e/hlö. Aaseja, miniponit, -hevonen, pilkkuponeja, falabella, alpakoita, chinchilloja, kani, minipossu ja kesäisin eläinvauvoja! 
Nina Axi-Timmerbacka, Hakalan tila,Uudenkyläntie 52 12700 Loppi
040-5057630. www.wolfteams.com. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

TERVETULOA meille – elämäntapana ELÄIMET!
 


Kahvi