Alkuperämaa: Entinen Tsekkoslovakia Vastuumaa: Slovakia

KÄYTTÖTARKOITUS: Työkoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Vuonna 1955 silloisessa Tsekkoslovakiassa tehtiin biologinen kokeilu risteytettämällä saksanpaimenkoira ja karpaattiensusi. Kokeilu osoitti, että sekä koiralla astutetun suden että sudella astutetun koiran jälkeläisiä voidaan kasvattaa. Ylivoimaisesti suurimmalla osalla näiden risteytysten tuloksena syntyneistä yksilöistä oli geneettiset edellytykset jalostustyön jatkamiseen. Kokeilun loputtua vuonna 1965 kehitettiin suunnitelma uuden rodun kasvatustyöksi. Tarkoituksena oli yhdistää suden hyödylliset ja koiran parhaat ominaisuudet. Silloisen Tsekkoslovakian koirankasvattajayhdistyksen yleiskokous nimesi vuonna 1982 ceskoslovensky vlcakin kansallisroduksi.

YLEISVAIKUTELMA: Tiivisrakenteinen, keskikokoa kookkaampi, suorakaiteen muotoinen. Rungon muoto, liikkeet, karvanlaatu, karvapeitteen väri ja maski muistuttavat sutta.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituuden suhde säkäkorkeuteen on 10 : 9. Kuonon pituuden suhde kallon pituuteen on 1 : 1,5.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Eloisa, erittäin toimelias, hyvin kestävä, oppivainen ja reaktioissaan nopea. Peloton, rohkea ja epäluuloinen. Erittäin uskollinen isännälleen. Erilaisiin sääolosuhteisiin soveltuva ja monikäyttöinen. PÄÄ: Symmetrinen ja lihaksikas; muodostaa sivulta ja ylhäältä katsottuna tylpän kiilan. Sukupuolileima on selvä.

KALLO-OSA: Sivulta ja edestä katsottuna otsa on hieman kaareutunut. Ei selvää otsauurretta. Niskakyhmy on selvästi havaittava.

OTSAPENGER: Kohtuullisesti erottuva.

KIRSU: Soikea ja väriltään musta.

KUONO-OSA: Kuiva, ei leveä, kuonoselkä on suora.

HUULET: Suupieltä myöten tiiviit. Huulten reunat ovat mustat.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat vahvat ja symmetriset. Hampaat, etenkin kulmahampaat ovat hyvin kehittyneet. Hammaskaavion mukaisesti 42 säännöllisesti kiinnittynyttä hammasta. Leikkaava tai tasapurenta.

POSKET: Kuivat, riittävän lihaksikkaat, eivät voimakkaasti ulkonevat.

SILMÄT: Pienet, vinot ja meripihkan väriset. Silmäluomet ovat tiiviit.

KORVAT: Pystyt, ohuet, kolmionmuotoiset ja lyhyet (pituudeltaan korkeintaan 1/6 säkäkorkeudesta). Korvan kiinnityskohdan ulkoreuna ja silmän ulkokulma ovat samalla linjalla. Edestä katsottuna korvan kärjen kautta vedetyn pystysuoran linjan tulee sivuta poskea.

KAULA: Kuiva ja lihaksikas, muodostaa lepoasennossa jopa 40°:n kulman vaakatasoon nähden. Kaulan tulee olla niin pitkä, että kuono ulottuu vaivatta maahan.

RUNKO YLÄLINJA: Kaula liittyy sulavasti runkoon; ylälinja on hieman laskeva.

SÄKÄ: Lihaksikas ja korostunut, ylälinjan tulee kuitenkin olla sulava.

SELKÄ: Kiinteä ja suora.

LANNE: Lyhyt, lihaksikas, ei leveä, hieman viisto.

LANTIO: Lyhyt, lihaksikas, ei leveä, hieman viisto.

RINTAKEHÄ: Symmetrinen, lihaksikas, tilava, poikkileikkaukseltaan päärynän muotoinen, kapenee kohti rintalastaa. Rintakehä ei ulotu kyynärpäiden tasolle. Rintalastan kärki ei ulotu olkanivelten etupuolelle.

ALALINJA JA VATSA: Kiinteä vatsa, vatsaviiva on kohoava. Kupeet ovat hie- man sisäänvetäytyneet.

HÄNTÄ: Ylös kiinnittynyt ja suoraan alaspäin riippuva. Koiran ollessa innostunut, häntä yleensä nousee sirpin muotoisena.

RAAJAT ETURAAJAT YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat suorat, vahvat, kuivat ja lähellä toisiaan. Etukäpälät ovat hieman ulospäin kääntyneet.

LAVAT: Lapaluut ovat sijoittuneet melko eteen ja muodostavat noin 65°:n kulman vaakatasoon nähden. Lavat ovat lihaksikkaat.

OLKAVARRET: Voimakaslihaksiset, muodostavat lapaluun kanssa 120 - 130°:n kulman.

KYYNÄRPÄÄT: Tiiviisti rungonmyötäiset, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset, selvästi erottuvat ja vapaasti liikkuvat. Olka- ja kyynärvarsi muodostavat noin 150°:n kulman.

KYYNÄRVARRET: Pitkät, kuivat ja suorat. Kyynärvarren ja ranteen yhteispituus on 55% säkäkorkeudesta.

RANTEET: Vahvat ja joustavat.

VÄLIKÄMMENET: Pitkät, muodostavat ainakin 75°:n kulman alustan kanssa. Hieman joustavat liikkeessä.

KÄPÄLÄT: Suuret ja hieman ulospäin kääntyneet. Pitkähköt, kaareutuneet varpaat ja vahvat, tummat kynnet. Päkiät ovat selvästi erottuvat, kimmoisat ja tummat.

TAKARAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat voimakkaat ja yhdensuuntaiset. Istuinluun kärjen kautta vedetty pystysuora viiva kulkee kinnernivelen keskeltä. Kannukset eivät ole toivottavat ja ne tulee poistaa.

REIDET: Pitkät ja lihaksikkaat, muodostavat lantion kanssa 80°:n kulman. Lonkkanivel on vahva ja joustava.

POLVET: Vahvat ja joustavat.

SÄÄRET: Pitkät, kuivat ja lihaksikkaat. Muodostavat noin 130°:n kulman välijalan kanssa.

KINTEREET: Kuivat, vahvat ja joustavat.

VÄLIJALAT: Pitkät ja kuivat. Asennoltaan lähes pystysuorat alustaan nähden.

KÄPÄLÄT: Pitkähköt, varpaat ovat kaareutuneet ja kynnet vahvat ja tummat. Päkiät ovat selvästi erottuvat.

LIIKKEET: Ravi on tasapainoista, keveää ja maatavoittavaa. Raajat liikkuvat mahdollisimman lähellä maata. Pää ja kaula ovat lähes vaakasuorassa asennossa. Peitsaus kävellessä on rodulle ominaista.

NAHKA: Kimmoisa, tiiviisti pinnanmyötäinen, rypytön ja pigmentitön.

KARV APEITE KARVA: Suoraa ja pinnanmyötäistä. Kesä- ja talvikarvat poikkeavat selvästi toisistaan. Talvella erittäin runsas aluskarva muodostaa peitinkarvan kanssa tiiviin, koko rungon peittävän karvapeitteen. On tärkeää, että karvoitus peittää vatsan, reisien sisäpinnan, kivespussin, korvien sisäpuolen ja varpaiden välit. Kaula on runsaskarvainen.

VÄRI: Vaihtelee kellanharmaasta hopeanharmaaseen. Vaalea maski on rodun erityispiirre. Vaaleaa karvaa on myös kaulan alapuolella ja eturinnassa. Vaaleamaskinen tummanharmaa väri on sallittu.

KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS: Urokset vähintään 65 cm ja nartut vähintään 60 cm.

PAINO: Urokset vähintään 26 kg ja nartut vähintään 20 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. - raskas tai kevyt pää, litteä otsa - kahden P1:n tai molempien P3:n puuttuminen ei ole virhe, kuitenkin kahden P1:n ja yhden M3:n tai molempien M3:n ja yhden P1:n puuttuminen on virhe
- tummanruskeat, mustat tai keskenään eriväriset silmät - paksut sekä alas tai ylös kiinnittyneet korvat - levossa korkea-asentoinen, seistessä matala-asentoinen kaula - matala säkä, epätyypillinen ylälinja, pitkä lantio - pitkä, alas kiinnittynyt ja virheasentoinen häntä - liikaa tai liian vähän kulmautunut etuosa, painuneet ranteet - liikaa tai liian vähän kulmautunut takaosa, riittämättömät lihakset - heikosti havaittava maski - lyhyet ja keinuvat liikkeet.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: - virheelliset mittasuhteet - käytöshäiriöt ja luonneviat - epätyypillinen pää - hammaspuutokset (lukuunottamatta kahden P1:n ja M3:n puuttumista, kts. vir- heet), epäsäännöllinen purenta - epätyypillinen silmien muoto ja asento - epätyypillisesti kiinnittyneet tai muodoltaan epätyypilliset korvat - löysä kaulanahka - voimakkaasti luisu lantio - epätyypillinen rintakehä - epätyypillinen hännän kiinnityskohta ja asento - virheellinen tai epätyypillinen eturaajojen asento - harittava ja epätyypillinen karvapeite - muut kuin rotumääritelmässä mainitut värit - veltot nivelsiteet - epätyypilliset liikkeet.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.